Lärarlegget närmar sig övergångsåldern

”Reglerna säger inte att man måste säga upp tillsvidareanställda lärare som saknar legitimation. /…/ Regeln är möjlig att tillämpa om man bedömer att en lärare är lämplig att bedriva viss undervisning. Reglerna är även möjliga att använda vid olika typer av visstidsanställningar och vikariat så man är inte tvungen att göra sig av med olegitimerade lärare som man är i behov av.” -Niclas Westin, chef på professionsutvecklingsenheten på Skolverket.

Nämen precis. Klart att det formella kravet på legitimation inte ska ta ifrån de kommunala huvudmännen möjligheten att fortsätta ha icke-legitimerad personal på sina skolor.

Citatet ovan kommer från en artikel på skolverket.se angående att övergångsperioden för införandet av den s.k. reformen tar slut den 1 juli i år. Alla – från de berörda lärarna själva till rektorer och huvudmän – känner oro inför vad som skall ske efter det magiska datumet. Även jag, som fortfarande olegitimerad, måste tillstå en viss oroskänsla i magen när ämnet kommer upp.

Men jag har hållt ut såhär länge, och än så länge har ca 200 000 legitimationer utfärdats, vilket är hela 46 000 fler än i oktober förrförra året och totalt ca 80% av den totala lärarkåren. I den här takten kommer den sista legitimationen (om vi tänker bort den kontinuerliga rörelsen med pensionsavgångar och nyanställningar) utfärdas någon gång kring skolavslutningen 2016.

Kanske är det bra att övergångreglerna slutar gälla utan att det får några större konsekvenser?

Om Jan Kjellin
Förskollärare med en skvätt socialantropologi i botten.

4 Responses to Lärarlegget närmar sig övergångsåldern

 1. Anna says:

  Fast nu gäller ju skollagen oavsett vad Skolverket skriver… Fast är man förskollärare så är det ju inte så stor risk för uppsägning pga arbetsbrist som kan vara en realitet för olegitimerade gymnasielärare oavsett hur länge de varit utbildade/anställda.

  Gilla

  • Janne says:

   Visst gäller skollagen, men eftersom den lämnar luckor för att kunna anställa obehöriga lärare, kan den nog släppa igenom olegitimerade lärare också. 😉

   Sedan är ju följdfrågan om skollagen går före LAS? Är det ”olegitimerad – först ut” som får gälla, eller måste även skolan som arbetsgivare fortsätta rätta in sig i det ordinarie ledet? Fast nåja, den största risken för oss olegitimerade är väl att vi omplaceras inom organisationen och hamnar någon annanstans än i undervisningen. Och det kan vara illa nog eller nästan värre än en regelrätt uppsägning.

   Gilla

   • Anna says:

    Det finns AD-domar som konstaterar att Skollagen går före LAS. Men råder brist kommer det alltid att behövas obehöriga. SCB menar att behovet av förskollärare kan vara i balans till 2035, så då kanske du börjar sitta löst 😉

    Gilla

    • Janne says:

     Lärarbrist är ett närmast kroniskt (och ständigt förvärrat) tillstånd om man skall tro undergångspedagogerna i debatten. Jag kanske skulle lyssna mer till dem, så slipper jag oroa mig för just bristen på lärarbrist. 😉

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: