Ein Volk, Ein Reich?!

zorangate

Zoran Alagic – han som envisas med att kalla förskola för dagis enbart i syfte att provocera – kan ha trampat med båda fötterna i klaveret när han dels besvarar en tweet om ett enat fackförbund för alla lärare (istället för som idag, två ofta konkurrerande förbund) med orden ”Ein Volk, Ein Reich”, och dels råkar göra det från Lärarnas Riksförbunds officiella Twitter-konto, @lararnas.

Tweeten plockades snabbt bort från Twitter, men hann lyckligtvis fastna på åtminstone ett screenshot. Och Zoran har gjort sitt bästa för att släta över det inträffade:

Men hjälper det? Kan presschefen på Lärarnas Riksförbund försvara att han i det privata, men samtidigt offentliga, besvarar en tanke på ett lärarförbund istället för två med orden och associationen ”Ein Volk, Ein Reich”?

Och kan privatpersonen Zoran verkligen tala om en ”brist på respekt” i skenet av vad han själv skrev?

Nu återstår att se om Zoran lyckas hålla sig kvar på sin plats som Presschef på Lärarnas Riksförbund efter detta, eller om vi får hålla tillgodo med hans privata twittrande? ”Tweets är mina egna och speglar bara mina åsikter”, skriver han på sin Twitter-sida.

Inte så ”bara”, om du frågar mig.

Ein Volk, Ein Zoran.

Såatte…

Annonser

Om Jan Kjellin
Förskollärare med en skvätt socialantropologi i botten.

17 Responses to Ein Volk, Ein Reich?!

 1. Bra skrivet. Och den nazi anspelning som görs här av Zoran är naturligtvis helt oacceptabel och det blir inte bättre av att det sker via LR:s officiella Twitter konto. //Fredrik

  Gilla

 2. Pingback: Oacceptabelt att använda nazi-liknelse presschef på Lärarnas Riksförbund | Fredriks blogg

 3. torestad says:

  Det får finnas någon hejd på dilettantiska försvarare av åsiktsfrihet(?).
  Allt som kan hänföras till Hitler-Tyskland innebär inte att den som som råkat nämna det är rasist eller fascist.

  Gilla

  • Janne says:

   Eftersom Zoran, som ju är en erfaren skribent och debattör, valde just det här citatet (”Ein Volk…), kan man dra slutsatsen att han valde det medvetet och med insikt om de associationer det skulle komma att ge. Han är inte okunnig om dess historia.

   Bläddra lite i hans Twitter-flöde timmarna efter att han publicerat (och sedan raderat) tweeten i fråga, så ser du att anledningen till att han valde just det citatet var att göra en medveten jämförelse mellan å ena sidan de associationer till Hitler-Tyskland det ger, och å andra sidan viljan att skapa ett gemensamt lärarförbund.

   Han ville provocera (det gillar han såpass att han t.o.m. skriver det i sin biografi på Twitter: ”Gillar att retas ibland.”), men gick längre över gränsen för detta än han tidigare gjort.

   Det här handlar alltså inte om att Zoran skulle vara rasist eller nazist – en befängd tanke – utan om implikationen han placerar på de som talar om ett gemensamt lärarförbund. Han besvarar deras ord med ”Ein Volk, Ein Reich”.

   Retoriskt sett handlar det om att förminska eller misstänkliggöra sin motståndare. Zoran sätter ord på Marcus Fribergs åsikter, och de ord han väljer för att göra detta är ”Ein Volk, Ein Reich”.

   Inte som ett svar till Marcus, utan som ett svar om Marcus.

   Det är inte ok.

   Gilla

   • torestad says:

    En referens till ett tidigare uttalat ord kan väl inte anses nedsmutsat pga vem som yttrade det?

    Gilla

    • Janne says:

     Hur menar du?

     Gilla

    • Janne says:

     ”One of the Nazis’ most-repeated political slogans was Ein Volk, ein Reich, ein Führer — One People, One Nation, One Leader.” (klippt från Wikipedia)

     Det är inte betydelselöst i sammanhanget.

     Gilla

     • torestad says:

      Man kan inte såga en person pga dennes användning av ett enstaka gammalt citat. Guillt by association kan inte sträckas hur långt som helst!

      Gilla

      • Janne says:

       Guilt by association innebär alltså att man ”påpekar en likhet mellan motpartens åsikter och ett referensobjekt (som är klandervärt) och därmed antyder att motpartens åsikter i andra frågor är klandervärda.” (från Wikipedia)

       Det var det Zoran gjorde när han besvarade Marcus Friberg med orden ”Ein Volk, Ein Reich”. Och som den vassa retoriker han är. gjorde han det medvetet.

       Din argumentation, Bertil, till försvar för Zorans ”användning av ett enstaka gammalt citat”, räcker inte för att jag skall förstå på vilket sätt min och andras kritik är överdriven eller obefogad.

       Jag skulle därför önska att du utvecklade dina tankar kring detta, antingen i en ny kommentar här, eller på din egen blogg.

       Gilla

       • torestad says:

        Åsikts-och yttrandefrihet gynnas knappast av ett ängsligt iakttagande användningen av enstaka ord eller citat.

        Gilla

        • Janne says:

         Åsiktsfrihet? Menar du Zorans kritik av det han kallar totalitära tankar?

         Yttrandefrihet? Menar du Zorans rätt att oemotsagd använda det aktuella citatet?

         Ett ängsligt iakttagande? Är det en värdering? Ser du mig som rädd för något? Zoran? Nazismen? Vad?

         Enstaka ord eller citat? Varför upprepar du dig när jag precis bett dig utveckla dig?

         Jag upprepar min önskan: Utveckla dig. Jag vill gärna förstå varför du försvarar Zoran i det här fallet.

         Gilla

         • torestad says:

          Det jag menar är att åsikts- och yttrandefrihet är något större än att märka enstaka ord hos våra medmänniskor. Människor har rätt att någon gång uttrycka sig klumpigt utan att för den skull få springa gatlopp när
          politiskt korrekta personer till varje pris ska förfölja och håna den människan. Vår tolerans måste gälla även människors små övertramp som inte får övertolkas in absurdum.

          Jag tror inte du är rädd för något — utom möjligen just politiskt inkorrekta uttryck.

          Gilla

 4. Janne says:

  Oj, vad jobbigt det blev att läsa det där sista. Mitt fel – eller om man kanske kan skylla på WordPress-inställningarna?

  Hursomhelst. Tack för ditt förtydligande, Bertil. Jag ser nu på vilket sätt våra uppfattningar om Zorans ordval skiljer sig.

  Du kallar det för klumpigt uttryckt och ett litet övertramp, medan jag snarare ser det som en medveten provokation av en erfaren och slipad debattör.

  Det avgörande misstaget var dock att han publicerade det på fel konto. Och inte bara försorsakade skandalen om ”LR’s nazitweet”, utan också avslöjade hur han regelbundet använder LR’s Twitter-konto i eget intresse.

  Just den aspekten har dock inte lyfts tillräckligt ännu, men förhoppningsvis sker det inom en snar framtid.

  Gilla

 5. Marina says:

  Det som är sorgligt i denna diskussion är Zorans ”förmåga” att alltid ge sig på andras felskrivningar eller felstavningar. Då är varje mening och ord viktiga.
  Torestad- jag håller med dig om att yttrandefriheten är viktigare, men man måste leva som man lär.

  Gilla

  • Janne says:

   Jag tror många av de som deltar/deltagit i en ordväxling med Zoran upplevt precis det du beskriver, Marina. Det kan vara en källa till djup frustration när man tror att man deltar i en dialog och det visar sig vara en monolog.

   Angående yttrandefrihet är det en enormt viktig rättighet, men som med alla rättigheter, hör de ihop med en motsvarande skyldighet. I det här fallet kan skyldigheten vara att stå för vad man säger/sagt, vilket jag och andra anser inte har skett.

   Kravet på Zoran att förklara sig är inte orättvist, även om han gärna vill få det att verka så.

   Gilla

 6. Tomas says:

  Det är väl aldrig någon som har ifrågasatt Zorans yttrandefrihet, däremot har många krävt att han ska ta ansvar för det han skriver, eller i detta fall: tillskriver andra. Zoran bad aldrig om ursäkt. LR gjorde det aldrig. Och Zoran sitter fortfarande kvar som presschef hos Lärarnas Riksförbund.

  Jag undrar om Lärarnas Riksförbund fortfarande menar att alla som är för ett lärarförbund för Sveriges lärare är fascister och nazister. Det vore spännande att höra den nya LR-ledningens syn på sin presschef. Om det står bakom hans sätt att använda deras officiella konto.

  Gilla

  • Janne says:

   Efter det här debaclet slutade jag följa Zoran på twitter och när vi bråkade som mest om dagis/förskola tror jag t.o.m. han blockade mig en period. Så jag har inte längre någon större koll på honom.

   Det här jag skriver om ovan fick mig i alla fall att se ett värde i att kunna välja fack (och presschef).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: