Lärarleg utan examen? Flumpebloggen avslöjar hur det går till!

…Och nu har jag lockat landets samlade obehöriga lärare på bloggen på ett kick! 😉

Det handlar alltså om den s.k. ”snabbvalideringen” av yrkesverksamma lärare utan examen – alltså obehöriga lärare.

Inte nog med att man frångår kravet att lärare som vill ha legitimationen måste ha en lärarexamen. (”…ska ha en utbildning som lett till en examen för ett läraryrke eller en förskollärarexamen” -Prop. 2010/11:20), man bjuder dem att stanna i skolan, som man – om jag förstod det rätt – med legitimationen ville få bort.

Visst låter det – och är säkert också – rimligt att erfarna lärare med små luckor i sin utbildning ändå kan få ut en legitimation, trots att de formellt sett saknar behörighet. Legitimationen visar ju trots allt inte främst på behörigheten, utan på att ”läraren eller förskolläraren är lämplig och kapabel att självständigt utöva yrket och ta det ansvar som följer av detta” (proppen igen). Men jag blir ändå fundersam.

Om nu ”vem som helst” kan gå en lärarutbildning. Och ”vem som helst” kan få ut en lärarlegitimation.

Vad är den då till för?

Annonser

Om Jan Kjellin
Förskollärare med en skvätt socialantropologi i botten.

15 Responses to Lärarleg utan examen? Flumpebloggen avslöjar hur det går till!

 1. Kristine says:

  Hur är det med dramapedagoger, vet du? Vi hamnar ju alltid annars mellan två stolar.

  Gilla

  • Janne says:

   Jag utgår från att det inte gäller er.

   Så här står det i ”proppen”: ”[Kravet på legitimation] ska dock inte gälla om undervisningen avser modersmål eller yrkesämne i gymnasieskola, gymnasiesärskola, kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå eller särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå. Det ska heller inte gälla lärare som undervisar i individuella kurser eller orienteringskurser i kommunal vuxenutbildning.”

   Eller svarade jag på något annat nu?

   Gilla

  • Janne says:

   Lärarlegitimationen behövs främst av de/oss som arbetar som lärare i skola eller förskola (med vissa undantag – se t.ex. Emelies kommentar nedan).

   Gilla

  • Emelie says:

   Är du anställd av kulturskolan? Kulturskolläraren får ingen legitimation, eftersom kulturskolan inte räknas som en skolform. Är man anställd av en gymnasieskola eller grundskola vet jag inte hur det funkar, men jag tror samma regler gäller då som för andra som är anställda av skolan.

   Gilla

 2. Emelie says:

  Jag tycker det skulle verka ännu mer rimligt att vi som har lärarexamen skulle få legitimation, även om vi har ett estetiskt ämne eller fritidshem som inriktning. Men icke…

  Gilla

 3. Maths says:

  Vad jag kan läsa ut av artikeln, så är det inte vilka obehöriga som helst det handlar om. Dels är det dom som inte har gått klart sin utbildning, dels dom som gick klart men aldrig hämtade ut sitt examensbevis. Har någon ur den första gruppen jobbat i flera år och skaffat sig den erfarenhet som krävs, verkar den kunna bli validerad. Den senare torde väl ha en enklare resa till leg.

  Men snurrigt är det!

  Gilla

  • Janne says:

   Nu sabbade du ju mitt raljerande! 😉

   Visst är det rimligt att de här lärarna kan valideras. Inget annat sagt om det. Men man kan ju samtidigt fråga sig hur många av de obehöriga lärarna som inte ryms inom valideringens möjligheter?

   De torde vara få…

   Gilla

   • Maths says:

    Ledsen om jag förstör för dig, det var inte meningen. Men vi kan väl vara överens om att legitimationen inte löser några problem? Kanske det t o m skapar fler.

    Gilla

 4. Linda O says:

  Det är synd om legitimationen ska bli någon form av quick fix för den som inte har utbildning.

  Gilla

  • Janne says:

   Jo. Nu tror jag iofs inte att man kan validera upp en helt frånvarande lärarutbildning i ett nafs, men historen visar ju ändå att man ganska enkelt kan förvandla sin icke-lärarutbildning till en slags lärarutbildning och på så vis bli behörig nästan enbart på meriter istället för kunskap. Och det är lite i skenet av det jag blir skeptiskt till den här s.k. ”snabbvalideringen”. Jag ser ingen skillnad.

   Gilla

 5. janlenander says:

  SUCK! det känns som att det finns starka krafter som arbetar för att det ska finnas kvar obehöriga lärare i skolan. Vem tänker på eleverna och deras rätt till utbildning? Det är nog besparingsivrarna som fortsätter att bestämma och eleverna får betala dyrt med kunskapsluckor.

  Gilla

  • Janne says:

   Det är väldigt beklämmande eftersom just problemet med obehörighet var en av sakerna lärarlegitimationen skulle kunna komma åt. Känns som en facklig eller arbetsrättslig eftergift. Är inte så insatt i LAS och sånt…

   Å andra sidan blir det svårare att nyanställa obehöriga (tänkte jag skriva, men kom på att man ju kan visstidsanställa dem).

   Gilla

 6. Lina K says:

  Det mest tröttsamma är att en del åker räkmacka och andra som också är bra med elever och vill vara lärare, tar tag i det och utbildar sig. En del gör det inte, för de är bra ändå och behöver tydligen inte vara mer?! Nej, är man en bar lärare så vill man ha utbildningen och tar sig tid att gå den!!

  Inga undantag för obehöriga tack!!

  Gilla

 7. Pingback: Lärarlegitimation – En reform som ger ordet ”urvattnad” en ökentorr betydelse | Regeringens förslag om lärarlegitimation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: