O.s.a.

Den 16 september 2008 publicerade Dalarnas Tidningar en debattartikel av undertecknad där jag med avstamp i en kort redogörelse för anknytningsteori ifrågasatte de stora barngrupperna och den låga personaltätheten i Falu kommuns förskolor. Jag hänvisade dessutom till Skolverkets ”råd och kommentarer för kvalitet i förskolan” angående just dessa faktorer och avslutade med frågan vad kommunfullmäktige avsåg att göra ”för att garantera att kommunens förskolebarn kan tillgodogöra sig verksamheten utifrån sina individuella behov, trots barngruppernas storlek och den låga personaltätheten”.

Veckan därpå fick jag ett slags icke-svar av skolnämndens ordförande och det blev tyst. (Jag skrev ett svar, men tidningen publicerade det inte.)

Snabbt hopp till Skolportens förskolebrev nr 6/2010 (som kom den 4 juni). Där hittar jag en länk till Monica Nylunds artikel om Magnus Kihlbom, Birgitta Lidholt och Gunilla Niss bok Förskola för de allra minsta – på gott och ont.

De lyfter ungefär samma fråga som jag, fast i bokform, vilket ger dem möjlighet att bredda frågeställningen och ta in fler aspekter än anknytningen. Men det identifierade problemet är detsamma; verksamhetens strukturella grundförutsättningar är avgörande för kvaliten och som det generellt ser ut i förskolan idag är den snarare skadlig än utvecklande.

Den enda kommentar som finns till artikeln leder mig ytterligare ett steg, till en namninsamling på sajten Upprop.nu. Det är föräldern Kajsa Heinemann som tillsammans med ytterligare föräldrar ställer följande krav:

  • En lagstiftning om tak på barngruppers storlek på landets samtliga förskolor
  • Att man följer Skolverkets allmänna råd från 2005 som lyder: 12 barn för de minsta, och 15 för de stora – på tre heltidsanställda
  • Fler utbildade förskollärare
  • Ökad tillsyn av landets samtliga förskolor.
  • Att ansvariga politiker tar ansvar för de avknoppningar som har genomförts, och ser till att mångmiljonvinsterna återinvesteras i verksamheterna, samt tar tillbaka tillståndet från förskolechefer/aktieägare/vd som låter personlig vinst gå före kvalitet
  • Parallellt med detta läser jag en debattartikel i Lärarnas Tidning av Malin Jönsson och Helena Lückner, två förskollärare i Göteborg. De lyfter ungefär samma fråga, men ur ett annat perspektiv: De ständigt försämrade möjligheterna för oss (förskol-)lärare att utföra vårt uppdrag sänker verksamhetens kvalitet. De avslutar med frågan: ”Vi tar vårt ansvar för kvaliteten, när ska arbetsgivarna ta sitt?”

    Det är den frågan som knyter ihop säcken. Det var i princip den frågan jag gav min arbetsgivare (kommunen) när jag bad om en redovisning för hur de ansåg att de kunde garantera kvaliteten i sina förskolor, trots de stora barngrupperna och den låga personaltätheten.

    Jag fick inget svar 2008. Jag tror inte Malin och Helena får något svar nu heller. Men på något sätt känns det ändå som rätt tillfälle att skicka in en uppdaterad version av min gamla debattartikel.

    Vem vet, kanske får jag svar den här gången?

    Om Jan Kjellin
    Förskollärare, VFU-handledare, flumpedagog, skyddsombud m m.

    7 Responses to O.s.a.

    1. Plura says:

      Man kan hoppas att du får svar. Det intressanta är ju att om mindre än en vecka klubbas den nya skollagen igenom i riksdagen. Om debatterad och omsusad. Men ett är säkert att förskolan höjs från dagis till skola.

      Och kraven ökas markant på huvudmännen för att klara golvet både innehållsmässigt och kvalitetativt.

      Får se om småpåvarna i Falun och annorstädes fattar det nya landskapet.

      Gilla

    2. Det är droppen som urholkar stenen. Keep up the good fight!

      Gilla

      • Janne says:

        Tack Helena!

        Jag vill också be alla om ursäkt för den relativa inaktiviteten här f.n. – jag har andra åtaganden som tar plats just nu. Dessutom är det mitt i sommaren… 🙂

        Gilla

    3. Maths says:

      Men under juni och början på juli har det kommit en del artiklar i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgs Posten i det här ämnet. Frågan är om politikerna och deras experter lyssnar. Och tyvärr drar ju den nyklubbade skollagen iväg åt fel håll. Det kommer att bli ännu mer ute med anknytning och omsorg, tyvärr. Psykologi finns inte på kartan längre. Istället är det den pedagogiska forskningen som brer ut sig och då blir det skola och utbildning.

      Och tyvärr så kommer din arbetsgivare att bli dig svaret skyldig. De kommer att bolla över ansvaret på dig.

      Gilla

      • Janne says:

        En dyster vision… Men tack ändå, Maths!

        Spindelmannen brukar säga att med stora krafter kommer stort ansvar. Jag skulle vilja se en liknande symbios mellan ansvar och makt (över vår situation).

        Mer om det en annan kväll.

        Gilla

    4. Emelie says:

      Jag önskar att jag fick vara med på din lista över flumpedagoger på nätet! 🙂

      Gilla

    Lämna en kommentar