Lästips!

I januari i år skrev Per Acke Orstadius 23 inlägg om den skolpolitik som representeras av vår skolminister. Läser man bloggen i kronologisk ordning inleds den av tolv inlägg där Jan Björklund synas närmre, både vad gäller hans politiska arbetssätt och den människo- eller elevsyn hans politik representerar. Kritiken är passionerad och svidande, men aldrig obefogad. Därtill är det tänkvärda tankar han förmedlar – ta bara den här kängan mot betygsfrågan:

”Det måste till ett intellektuellt haveri, för att man ska få det till att det ställs samma krav på en människa för att hon ska klara såväl jobbet och utbildningen till frisör som till lärare, veterinär, bilmekaniker, sjuksköterska eller advokat. Om det inte ställs samma krav, varför ska man då använda samma mått när man bedömer de sökandes lämplighet.”

De avslutande elva inläggen utgår från elevens behov och rättigheter, men rymmer samma form av kritik. Inte sällan ges FN’s Barnkonvention centralt utrymme som utgångspunkt i hans resonemang och även här finns det stoff väl värt att diskutera:

”Man kan tvinga en elev till skolan. Man kan tvinga en elev till lydnad. Men man kan inte tvinga en elev att lära sig.”

Jag skulle vilja uppmana alla läsare att kika in på Per Ackes blogg. Läsa inläggen och kommentera dem. Det är viktiga saker han skriver om, och det är beklämmande att min kommentar från i lördags är den enda på hela bloggen hittills…

Bloggen hittar du på: http://perackeorstadius.blogspot.com/

Annonser

Om Jan Kjellin
Förskollärare med en skvätt socialantropologi i botten.

2 Responses to Lästips!

  1. Magda says:

    Vilket BRA läsetips! Tusen tack!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: